fredag 13 juni 2008

4.1 Expedition Sverige

Mattias Klum initierar en fotoresa - Expedition Sverige - för att fånga det lilla som man kanske missar på väg till jobbet och det stora, som är exotiskt även för oss svenskar. Han vill gärna höra din berättelse. Upplägget påminner om Allemansjorden, men ändå inte. Som Vägvisare handlar det om att hitta, och vägleda andra till, en naturlig närvaro. Berättelse om naturen är en del av detta. Vad vill du berätta om? Lägg en kommentar nedan. 

4.2 Pröva en blindvandring

Efter att ha väckt entusiasm och fokuserat uppmärksamheten har du öppnat deras sinnen för direkta upplevelser i naturen. Övningar som lyfter fram andra sinnen än synen, de mest dominerande sinnet, ger ofta bra effekt. Därför, varför inte lägga in en blindvandring i din 3-timmars övning? En blindvandring du kan variera efter årstid, plats, deltagare och svårighetsgrad. Det enda som behövs är ett rep om 100 meter och tygbitar för att markera för deltagarna att här finns något extra att lyssna/smaka/känna/dofta på. 

Förslag: Köp rep i lämpligt format. Lägg upp en bana som passerar genom olika naturmiljöer, sätt på dig en ögonbindel och pröva. Vad skulle du förbättra till nästa gång? Var slutar repet?

Läs mer: Kurshandboken "Flow Learning", sid 18-19 & 52-53

4.3 Kanonupplevelser sökes!

Om alla delar med sig av en övning får vi alla fler övningar att välja mellan. Kan du komma på en variant av Blindvandring eller en utveckling av densamma? Eller vill du dela med dig av upplevelsen av att ha prövat någon eller några av övningarna presenterade i kurshandboken? Vad fungerade särskilt bra? Vad vill du göra bättre nästa gång? Kom du att tänka på något speciellt kring naturlig närvaro? Lämna en kommentar

Läs sid 44-55 i "flow learning" för exempel som inspirerar.  

4.4 Förbered en 9-timmars Solo

John P. Milton har anordnat Solos sedan 1950-talet. Solos, att vara ensam i naturen, har visat sig ha välgörande effekter. Inte bara reducerar det stressnivån och ökar kreativiteten, utan leder också till en mer centrerad och harmonisk närvaro. John P. Miltons Solos sträcker sig över 7 dagar . Med tre veckors  förberedande träning är nästa steg 28 dagar. Själv har jag gjort en 48-timmars i Johns regi på en skärgårdsö, och en 4-dagars i Årefjällen, båda anordnad av Naturakademin. En oförglömlig upplevelse. 

Försök att hitta tid i kalendern och en skön plats att besöka för din solo. Boka tid med dig själv. Sannolikt har du redan erfarenhet av att vistas själv i naturen. Den här gången är instruktionen att inte ta med något utöver kläderna du har på dig, vatten och något lätt att äta som nötter och knäckebröd. Stanna på en plats inom en radio på 100 meter. Och håll dig till samma plats i 9 timmar. Prata inte med någon utöver naturen omkring dig. Skriv inget. Lyssna inte på radio. Laga inte mat. Allt för att inte bli distraherad. Låt tankar komma och gå, men försök att inte låta dem ta över. Använd Tai-Chi övningarna du lärde dig förra veckan.

Filmen "Into the Wild" handlar om en liknande övning med långt mer dramatiska konsekvenser. En stark film baserad på en sann historia jag rekommenderar varmt. Har du sett filmen? Vad tyckte du? Lämna en kommentar

4.5 Gör det bara!

Gör en egen Solo, om än bara i 30-minuter, för att få en känsla och knyta tillbaka till tidigare minnen av att vara ensam i naturen.När gjorde du det senast? Därefter, lägg en kommentar nedan om dina upplevelser. 

Något som hjälpte mig var att inte ha några förväntningar på vad som skulle hända, utan låta det komma och bara vara. Är du intresserad av att utföra en Solo under ledning av läromästaren John P. Milton själv? Kontakta Göran Gennvi  Naturakademin

4.6 Lägg en bild till din blogg

Ett blogginlägg blir mer levande om det får en relevant bild. Ett sätt är att länka in bild från Google direkt in i din blogg. Gör så här: 
  1. Skriv in ditt sökord på Google
  2. Klicka på "Bilder" i övre vänstra hörnet. 
  3. Välj bild. Klicka på bilden. 
  4. Klicka på "Se hela bilden" i toppen av sidan. 
  5. Kopiera http-adressen. 
  6. Gå till ditt blogginslag på Blogger. Klicka på bildikonen i menyraden. 
  7. Kopiera in webbadressen till din bild i det nya fönster som poppar upp. 
  8. Klicka på "Överför bild". Pröva igen tills du blir nöjd. 
Klickar man på bilden i inlägget kommer man till orginalplatsen på Internet. På så vis stjäl du inga bilder, utan att hänvisar direkt till källan. Varför inte pröva med en gång?